Pieczona biała kielbasa z cebulą i papryką...


26 stycznia 2020, 07:44

Pieczona biała kiełbasa z cebulą i papryką to danie nie tylko wielkanocne, choć na Wielkanoc nadaje się idealnie. 

Jednak w zwyczajny dzień, w formie obiadu, czy kolacji również zachwyci swoim smakiem i aromatem, nawet tych, którzy za kiełbasą nie przepadają.

W zasadzie nie trzeba wiele o niej mówić, zróbcie, a sama się obroni :)

 

Z podanych składników uzyskacie 2-3 porcje

Składniki:

0,5 kg białej parzonej kiełbasy najlepszej jaką dostaniecie ( niedobra kiełbasa zepsuje smak całego dania)

3 cebule

3 ząbki czosnku

1 papryka czerwona

2 łyżki sosu sojowego

2 łyżki musztardy francuskiej ( tej z całymi ziarnami gorczycy)

2 łyżeczki płynnego miodu (oczywiście naturalnego)

1/2 łyżeczki suszonego majeranku

1/2 łyżeczki zmielonego pieprzu

1/4 szklanki piwa (może być troszkę wiecej, do 1/2 szklanki)

 

Przygotowanie:

Kiełbasę myję, osuszam papierowym ręcznikiem i lekko nacinam z obu stron.Układam ją w naczyniu, w którym będzie pieczona.

Z sosu sojowego, musztardy, miodu i przypraw robię marynatę. Doskładnie smaruję nią kiełbaski. Ząbki czosnku zgniatam i wtykam je między kiełbaski. Przykrywam naczynie z kiełbaskami i odstawiem je do lodówki na min. 0,5 godziny. Najczęściej jednak stoją u mnie dłużej, nawet kilka godzin.

 

Siekam warzywa - cebulę w krążki, paprykę w paski. Obkładam warzywami kiełbaski, całość lekko mieszam.

Zalewam to wszystko piwem i wstawiem do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.

Pod przykryciem piekę przez ok 40 minut, a potem zdejmuję przykrywkę i dopiekam jeszcze ok 30 minut. Kiełbaski muszą być zarumienione i chrupiące.

 

Smacznego!!!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Do tej pory nie pojawił się jeszcze żaden komentarz. Ale Ty możesz to zmienić ;)

Dodaj komentarz