26 stycznia 2020, 07:44
Pieczona biała kiełbasa z cebulą i papryką to danie nie tylko wielkanocne, choć na Wielkanoc nadaje się idealnie.
Jednak w zwyczajny dzień, w formie obiadu, czy kolacji również zachwyci swoim smakiem i aromatem, nawet tych, którzy za kiełbasą nie przepadają.
W zasadzie nie trzeba wiele o niej mówić, zróbcie, a sama się obroni :)
Z podanych składników uzyskacie 2-3 porcje
Składniki:
0,5 kg białej parzonej kiełbasy najlepszej jaką dostaniecie ( niedobra kiełbasa zepsuje smak całego dania)
3 cebule
3 ząbki czosnku
1 papryka czerwona
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki musztardy francuskiej ( tej z całymi ziarnami gorczycy)
2 łyżeczki płynnego miodu (oczywiście naturalnego)
1/2 łyżeczki suszonego majeranku
1/2 łyżeczki zmielonego pieprzu
1/4 szklanki piwa (może być troszkę wiecej, do 1/2 szklanki)
Przygotowanie:
Kiełbasę myję, osuszam papierowym ręcznikiem i lekko nacinam z obu stron.Układam ją w naczyniu, w którym będzie pieczona.
Z sosu sojowego, musztardy, miodu i przypraw robię marynatę. Doskładnie smaruję nią kiełbaski. Ząbki czosnku zgniatam i wtykam je między kiełbaski. Przykrywam naczynie z kiełbaskami i odstawiem je do lodówki na min. 0,5 godziny. Najczęściej jednak stoją u mnie dłużej, nawet kilka godzin.
Siekam warzywa - cebulę w krążki, paprykę w paski. Obkładam warzywami kiełbaski, całość lekko mieszam.
Zalewam to wszystko piwem i wstawiem do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.
Pod przykryciem piekę przez ok 40 minut, a potem zdejmuję przykrywkę i dopiekam jeszcze ok 30 minut. Kiełbaski muszą być zarumienione i chrupiące.
Smacznego!!!